22.7.2024

Wedecon tapa toimia – Arvon kasvattaminen

Hei kasvu­ha­lui­nen yrit­täjä! Oletko harkin­nut pääoma­si­joit­ta­jaa yrityk­sesi kasvun tueksi? Tämä artik­keli on osa blogi­sar­jaa “Wedecon tapa toimia”. Pääset kurkis­ta­maan verhon taakse Wedecon ja sen kump­pa­nei­den arkeen. Tässä sarjan neljän­nessä  artik­ke­lissa käsit­te­lemme yrityk­sen arvon kasvat­ta­mi­seen liit­ty­viä seikkoja.

arvon kasvattaminen

Wedecon sijoi­tus­stra­te­gia keskit­tyy yrityk­sen arvon kasvat­ta­mi­seen. Pyrimme osak­kuu­den ja yhteis­työn kautta tuke­maan vakiin­tu­nei­den, kasvu­ha­kuis­ten yritys­ten kehi­tystä. Wedeco on mukana kohdeyh­tiöis­sään taval­li­sesti noin 5–7 vuoden ajan. 

Vaikka sijoi­tamme yrityk­seen, niin ensi­si­jai­sesti sijoi­tamme ihmi­siin. Haluamme tehdä työtä yhdessä sitou­tu­neen ja innos­tu­neen johdon kanssa. Jo ennen sijoi­tusta laadi­taan yhdessä yhtiön johdon kanssa suun­ni­telma siitä, millai­seksi yhtiötä pyri­tään kasvat­ta­maan yhtei­sen omis­tusa­jan kuluessa.

Yhtiön arvon kasvat­ta­mi­nen perus­tuu keskeis­ten talou­del­lis­ten tunnus­lu­ku­jen paran­ta­mi­seen. Tällai­sia tunnus­lu­kuja ovat esimerkiksi:

  • liike­vaihto ja sen kasvu
  • käyt­tö­kate
  • tulos

Tunnus­lu­ku­jen paran­ta­mi­seen pyri­tään joko orgaa­ni­sella kasvulla, yritys­kau­poilla tai niiden yhdis­tel­mällä. Rahoi­tus­ra­ken­teen opti­mointi on keskei­nen tekijä sekä kasvun mahdol­lis­ta­mi­sessa että exit-ajan­koh­dan suunnittelussa.

Wedecon tarjoama rahoi­tus mahdol­lis­taa nopeam­man kasvun. Rahoi­tusta voidaan käyt­tää esimerkiksi:

  • uusille mark­kina-alueille laajentumiseen
  • kasvun vaati­miin investointeihin
  • tuote­ke­hi­tyk­seen
  • stra­te­gi­siin yritysostoihin

Käyt­tö­ka­tetta paran­ne­taan opera­tii­vi­sella tehok­kuu­della ja riskien hallin­nan avulla

Ehkä tärkeim­pänä asiana on saada liike­vaihto kasvuun. Myyn­nin tehos­ta­mi­nen ja orga­ni­sointi ovat vahvasti agen­dalla.  Kasvun ohella opera­tii­vi­sen tehok­kuu­den paran­ta­mi­nen on olen­naista käyt­tö­kat­teen paran­ta­mi­seksi. Esimer­kiksi hankin­to­jen ja logis­tii­kan kehit­tä­mi­sellä sekä kustan­nus­ra­ken­teen opti­moin­nilla on mahdol­li­suus paran­taa yhtiön tehok­kuutta ja kannattavuutta. 

Yhtiön arvo määri­te­tään usein käyt­tö­ka­te­ker­toi­men avulla: yhtiön käyt­tö­kate kerro­taan kertoi­mella,  ja tästä vähen­ne­tään netto­ve­lat. Käyt­tö­ka­te­ker­toi­meen vaikut­taa erityi­sesti yrityk­sen talou­del­li­nen ennus­tet­ta­vuus, toimia­lan mark­ki­na­nä­ky­mät ja yrityk­sen kilpailuasema. 

yhtiön käyt­tö­kate * kerroin +/- netto­ve­lat = yhtiön arvo

Yrityk­sen ennus­tet­ta­vuus para­nee riskien­hal­lin­nan avulla. Riskien­hal­linta on syste­maat­tista toimin­taa, jonka avulla tunnis­te­taan, analy­soi­daan ja arvioi­daan orga­ni­saa­tion riskejä. Näin varmis­te­taan, että riskit ovat hallit­ta­vissa orga­ni­saa­tion riskin­ot­to­ky­vyn ja ‑halun mukai­sesti. Parhaim­mil­laan riskien­hal­linta on olen­nai­nen osa päivit­täistä toimin­taa ja johta­mista. Se auttaa orga­ni­saa­tiota päätök­sen­teossa aset­ta­malla toimen­pi­teet tärkeys­jär­jes­tyk­seen ja selkeyt­tä­mällä vaih­toeh­toi­sia toimintatapoja. 

Arvon kasvat­ta­mi­sen kannalta tärkeää on siis paitsi käyt­tö­kate, myös yrityk­seen liit­ty­vien riski­te­ki­jöi­den pienen­tä­mi­nen. Riski­te­ki­jöi­den pienen­tä­mi­nen sisäl­tää jatku­va­luon­tei­sen liike­vaih­don kasvat­ta­mi­sen sekä mm. asiakas‑, avain­hen­kilö- ja toimit­ta­ja­ris­kien hallinnan.

Sijoi­tusai­kana Wedeco pyrkii monin­ker­tais­ta­maan yhtiön arvon ennen exitiä. Yrityk­sen arvon monin­ker­tais­ta­mi­sessa Wedeco on onnis­tu­nut erit­täin hyvin useim­pien sijoi­tus­tensa osalta. Wedeco toteut­taa arvon kasvat­ta­mi­sen syste­maat­ti­sesti ja pitkä­jän­tei­sesti, yhdis­täen talou­del­li­sen tuen ja opera­tii­vi­sen tehok­kuu­den paran­ta­mi­sen käytän­nön pitkään kokemukseen.

Tämä artik­keli on osa blogi­sar­jaamme “Wedecon tapa toimia”. 

Käy tutus­tu­massa myös artik­ke­li­sar­jan muihin artikkeleihin:

Wedecosta kump­pani yrityk­sen kasvuun

Neuvot­te­lut, doku­men­taa­tio ja sijoitusprosessi”

“Yhteis­työllä kohti PK-yritys­ten nopeaa kasvua”

Kaikki ajankohtaiset asiat