28.5.2024
Neuvottelut, dokumentaatio ja sijoitusprosessi
Hei kasvuhaluinen yrittäjä! Oletko harkinnut pääomasijoittajaa yrityksesi kasvun tueksi? Tämä artikkeli on osa blogisarjaa “Wedecon tapa toimia”. Pääset kurkistamaan verhon taakse Wedecon ja sen kumppaneiden arkeen. Tässä sarjan toisessa artikkelissa käsittelemme esimerkiksi sitä, miten sijoitusprosessi etenee neuvottelu- ja dokumentaatiovaiheessa.
Me Wedecolla sijoitamme ensisijaisesti ihmisiin. Haluamme tehdä työtä yhdessä sitoutuneen ja innostuneen johdon kanssa. Pyrimme osakkuuden ja yhteistyön kautta tukemaan vakiintuneiden, kasvuhakuisten yritysten kehitystä. Olemme kiinnostuneita yritysjärjestelyistä, kuten toimialojen yhdistämisistä, yritysostoista, sukupolvenvaihdoksista sekä kasvun rahoituksesta, kunhan yrityksen toiminta on kannattavaa ja kassavirta positiivista.
Oy Wedeco Ab on pohjalainen pääomasijoitusyhtiö, joka on 36-vuotisen toimintansa aikana ollut osaomistajana noin sadassa yhtiössä. Viime vuosina Wedeco on laajentanut toimintaansa kattamaan koko Suomen.
“Meidän vahvuutenamme on elinkeinoelämän ja yhteistyökumppaneidemme tunteminen sekä vuosien saatossa rakentunut laaja kontaktiverkosto. Me toimimme mutkattomasti, avoimesti ja suoraselkäisesti”, kiteyttää Thomas Lempiälä, Wedecon toimitusjohtaja.
Tutustuttuamme riittävän syvällisesti yritykseen ja yrityksen avainhenkilöihin edetään tyypillisesti niin, että Wedeco tekee indikatiivisen tarjouksen, jossa on tiivistettynä rahoitusjärjestelyn ehdot:
- kuinka paljon ollaan sijoittamassa
- minkälaisia rahoitusinstrumentteja käytetään
- mikä on yhtiön valuaatio
- puitteet yhteisille tavoitteille jatkossa
Sijoitusprosessin vaiheet
Indikatiivinen tarjous eli suuntaa antava tarjous on yleensä nk. ei-sitova tarjous. Indikatiivinen tarjous toimii usein hyvänä keskustelunavauksena. Indikoimalla hintaa ja ehtoja voidaan kartoittaa, päästäänkö asioista mahdollisesti yhteisymmärrykseen.
Yleensä indikatiivisen tarjouksen ehtoja neuvotellaan jonkin aikaa, ja kun osapuolet pääsevät yhteisymmärrykseen, laaditaan tällöin aiesopimus. Aiesopimuksessa sovitaan paitsi järjestelyn ehdoista, myös aikataulusta sille, että järjestely saatetaan päätökseen eli klousataan.
Aiesopimuksen ja lopullisen klousauksen välissä on useita tehtäviä; Wedeco suorittaa niin kutsutun due diligence ‑tarkastuksen, jonka päämääränä on varmistaa, että yrityksen taloudellinen ja oikeudellinen tilanne vastaavat niitä keskusteluissa sovittuja ehtoja.
Tyypillisesti aiesopimuksesta itse kaupan klousaamiseen kuluu aikaa noin kaksi-kolme kuukautta. ”Aiesopimuksen ja klousaamisen välillä teemme Wedecon päässä paljon. Suoritamme niin sanotun due diligence ‑tarkastuksen, joka tiivistettynä tarkoittaa tarkistusta siitä, että yhtiön asiat ovat taloudellisesti sekä juridisesti siinä kunnossa kuin on keskusteltu”, Wedecon sijoitusjohtaja Jarkko Viheriävaara toteaa.
Due diligence, jota lyhennetään myös “DD”, viittaa periaatteessa asianmukaiseen huolellisuuteen. Due Diligence ‑selvityksen päämääränä on tunnistaa suunniteltuun yrityskauppaan liittyvät riskit, mahdollisuudet ja esteet. Selvityksen tulokset vaikuttavat usein kauppakirjan sisältöön, yrityskaupan rakenteeseen ja sen toteuttamiseen. DD-selvitys kattaa yrityksen tarkastelun ja sen taustojen selvittämisen ennen yrityskauppaa. DD-tarkastus yleensä toteutetaan aie- tai esisopimuksen allekirjoittamisen jälkeen, mutta aina ennen lopullisen kauppasopimuksen solmimista.
“Ollaan käyty läpi DD pari kertaa ja Wedecon kanssa oli asialliset haastattelut, joissa käytiin oikeita asioita läpi. Aineiston toimituksillekin oli sopivasti aikaa, kertoo Kenneth Svanbäck, NBG konsernin johtaja.
Nordic Bus Group Ab Oy perustettiin vuonna 2022. Uusi konserni perustettiin luomaan erinomainen pohja modernin bussiliikenteen kasvulle ja kehitykselle. Nordic Bus Group koostuu neljästä osakkaasta – Svanbäck GKG, Ingves Group, Dahl Capitalista sekä Wedecosta.
Osakassopimuksen laadinnassa sovitaan tavoitteista ja periaatteista yhteisen taipaleen aikana. Pohditaan, kuinka yrityksen hallitus miehitetään siten, että hallituksesta saadaan mahdollisimman toimintakykyinen yrityksen arvonkasvattamisen kannalta. Osakassopimuksen laadinnassa kiinnitetään yleisesti yhteinen tahtotila ja määritellään tavoitteet yrityksen kehittämiselle.
“Teimme heti alussa päivityksen strategiaan. Selvitimme mihin pyritään, tärkeimmät teemat ja keinot. Näistä on road map, jota seurataan myös jokaisessa hallituksen kokouksessa, Kenneth Svanbäck kertoo.
Muita sijoitusprosessiin kuuluvia sopimuksia ovat mm. kauppakirja ja erilaiset rahoitussopimukset, jotka riippuvat aina kulloisestakin järjestelystä.
“Käytännön yhteistyö Wedecon kanssa on tuonut ammattimaisuutta hallitustyöhön”, Kenneth Svanbäck toteaa. “Olemme myös oppineet katsomaan enemmän eteenpäin eikä niin paljon peruutuspeiliin”.
Tämä artikkeli on osa blogisarjaamme “Wedecon tapa toimia”. Voit tutustua artikkelisarjan ensimmäiseen artikkeliin linkistä “Wedecosta kumppani yrityksen kasvuun”