3.3.2025

Minkälaisen omistusosuuden Wedeco haluaa?

Wedeco toimii pääoma­si­joit­ta­jana erityi­sesti vähem­mis­tö­omis­ta­jana, tyypil­li­sesti 20–60 % omis­tuso­suuk­silla. Omis­tuso­suu­den suuruus riip­puu kuiten­kin monista teki­jöistä, kuten yrityk­sen arvosta, rahoi­tus­tar­peista ja käyte­tyistä sijoitusinstrumenteista.

“Pääoma­si­joit­ta­jan rooli yrityk­sessä ei rajoitu pelk­kään rahoit­ta­mi­seen, vaan siihen sisäl­tyy usein stra­te­gista tukea ja aktii­vista osal­lis­tu­mista yrityk­sen kehit­tä­mi­seen”, tiivis­tää Wedecon sijoi­tus­joh­taja Jarkko Vihe­riä­vaara

Ylei­sesti pääoma­si­joit­taja saat­taa omis­taa yrityk­sestä enem­mis­tön, vähem­mis­tö­osuu­den tai omis­tus voi koos­tua oman ja vieraan pääoman yhdis­tel­mästä. Omis­tuk­sesta luovu­taan taval­li­sesti noin 4–7 vuoden kulut­tua, mutta sijoi­tus voi kestää pidem­pään­kin, mikäli se on stra­te­gi­sesti ja talou­del­li­sesti perusteltavissa.

“Wedeco keskit­tyy erityi­sesti yrityk­siin, joissa yrit­täjä ja toimiva johto säily­vät merkit­tä­vinä omis­ta­jina. Tämä varmis­taa, että kaikki osapuo­let ovat sitou­tu­neita yhtei­siin tavoit­tei­siin ja yrityk­sen pitkän aika­vä­lin kasvuun” kertoo Wedecon toimi­tus­joh­taja Thomas Lempiälä.

Vähem­mis­tö­omis­ta­jan rooli – miksi se on tärkeää?

Wedeco on tyypil­li­sesti vähem­mis­tö­omis­taja, mikä tarkoit­taa käytän­nössä, että omis­tuso­suus jää alle 50 prosent­tiin. Tämä mahdol­lis­taa sen, että yrit­täjä ja johto säilyt­tä­vät päätän­tä­val­lan yrityk­sen opera­tii­vi­sessa toiminnassa. 

Toisaalta vähem­mis­tö­omis­ta­ja­na­kin Wedeco haluaa mahdol­li­suu­den vaikut­taa yrityk­sen stra­te­gi­siin päätök­siin, esimer­kiksi halli­tus­paik­ko­jen ja osakas­so­pi­mus­ten kautta.

”Omis­ta­jan merkit­tävä sitou­tu­mi­nen omaan yhti­öönsä on tärkeää. Kun yrit­tä­jällä on omaa pääomaa pelissä, niin se varmis­taa, että yrityk­sen menes­ty­mi­sestä ollaan aidosti kiin­nos­tu­neita,” selit­tää Thomas Lempiälä. 

Yhteis­työssä pyri­tään tasa­pai­noon, jossa yrit­täjä säilyt­tää vahvan roolin, mutta Wedeco tuo yrityk­seen lisä­ar­voa talou­del­li­sen tuen ja stra­te­gi­sen näke­myk­sen muodossa.

Omis­tuso­suus jous­taa tarpeen mukaan

Vaikka Wedecon tyypil­li­nen omis­tuso­suus sijoit­tuu 20–60 prosen­tin välille, jois­sa­kin erityis­ta­pauk­sissa osuu­det voivat olla suurem­pia tai pienem­piä. Tämä riip­puu esimer­kiksi yrityk­sen rahoi­tus­tar­peista, kasvu­vai­heesta ja siitä, mitä rahoi­tusin­stru­ment­teja käytetään.

Wedeco voi osal­lis­tua sijoit­ta­mi­seen osake­pää­oman lisäksi myös velkain­stru­men­teilla, kuten oman­pää­oman ehtoi­silla vaih­to­vel­ka­kir­joilla, jotka eivät välit­tö­mästi vaikuta yrityk­sen omis­tuk­seen. Näin mahdol­lis­te­taan jous­ta­vam­mat ratkai­sut ilman, että yrit­tä­jän omis­tuso­suus piene­nee merkit­tä­västi. Tällai­set räätä­löi­dyt rahoi­tus­rat­kai­sut ovat yksi Wedecon vahvuuksista.

Pitkä­jän­teistä kehi­tystä stra­te­gi­sen kump­pa­nin kanssa

Omis­tuso­suu­den suuruus on vain yksi tekijä Wedecon tullessa mukaan omis­ta­jaksi. Olen­nai­sem­paa on stra­te­gi­nen kump­pa­nuus, joka tähtää yrityk­sen pitkän aika­vä­lin kasvuun ja arvon nostamiseen. 

“Wedeco ei ole pelkäs­tään sijoit­taja, vaan myös aktii­vi­nen tukija, joka auttaa esimer­kiksi halli­tus­työs­ken­te­lyssä, stra­te­gian kirkas­ta­mi­sessa ja merkit­tä­vien päätös­ten teke­mi­sessä”, Jarkko Vihe­riä­vaara täsmentää.

Yhteis­työ Wedecon kanssa perus­tuu avoi­meen vuoro­pu­he­luun ja yhtei­siin tavoit­tei­siin. Tämä varmis­taa, että yritys saa tarvit­se­mansa tuen ja pystyy hyödyn­tä­mään pääoma­si­joi­tuk­sen täyden potentiaalin.

Kaikki ajankohtaiset asiat