16.4.2024
Häggblom Oy ja toimitusjohtajan kokemukset Wedecon pääoma-sijoittamisesta prosessina
Ab A. Häggblom Oy käynnisti yhteisen matkansa kotimaisen pääomasijoittaja Wedecon kanssa 2016. Pääomasijoittajalle exit on osa arkea ja suunnitelmallista toimintaa, mutta yritykselle se on usein uniikki kokemus. Häggblomin toimitusjohtaja Jukka Karhula kertoo omasta kokemuksestaan ja niistä opeista, joita yhteistyöstä Wedecon kanssa karttui.
Ab A. Häggblom Oy on vuonna 1954 perustettu moderni konepajayritys, joka palvelee Pohjoismaiden suurimpia kaivosyhtiöitä. Yhtiöllä on noin sata työntekijää, ja sillä on tuotanto‑, huolto- ja logistiikkatoimipisteet Kokkolassa ja Kalajoella Suomessa, sekä Luulajassa Ruotsissa.
Häggblom Oy valmistaa korkealaatuisia kaivoslaitteita, kuten kaivoskoneiden kauhoja ja lavoja. Lisäksi se tarjoaa huolto ja elinkaaripalveluja asiakkailleen. Yhtiö on alansa markkinajohtaja Suomessa ja merkittävä toimija myös Pohjois-Euroopassa. Häggblomin liikevaihto vuonna 2022 oli noin 25 miljoonaa euroa. ”Meidän viimeisin yhteistyömme Wedecon kanssa alkoi sellaisesta tilanteesta, että yrityksen toimiva johto halusi yrittäjiksi yhtiöön ja tarvittiin pääomasijoittajaa”, Häggblomin toimitusjohtaja Jukka Karhula muistelee. ”Toimiva johto näki tulevaisuuden valoisana ja meillä oli hyvä strategia taustalla”.
Luottamus ja joustavuus sijoitusprosessissa
”Sijoitusprosessin neuvotteluja nopeutti toki paljon se, että olimme tuttuja jo entuudestaan Wedecon kanssa ja meillä oli hyvä luottamus taustalla. Yhteinen sävel tulevaisuudesta löytyi helposti”, kertoo Jukka Karhula yhteistyön alkamisesta vuonna 2016.
”Täytyy vielä erikseen mainita Wedecon joustavuus pääomasijoittajana eli se, että he voivat olla sijoittajina mukana hyvin erityyppisissä järjestelyissä”, Karhula lisää.
”Meitä kiinnostavat erilaiset yritysjärjestelyt kuten toimialajärjestelyt, yrityskaupat, sukupolvenvaihdokset ja kasvun rahoitus yrityksissä, joiden toiminta on kannattavaa ja kassavirta positiivista” Thomas Lempiälä, Wedecolta toteaa.
”Sijoitamme ensisijaisesti ihmisiin. Haluamme tehdä työtä yhdessä sitoutuneen ja innostuneen johdon kanssa”, Lempiälä lisää. ”Tavoitteenamme on kasvattaa yrityksen arvoa yhdessä johdon ja mahdollisten muiden omistajien kanssa”.
”Meillä yhtiön toimiva johto halusi olla vahvasti sitoutunut yritykseen omistajuuden kautta”, Karhula kertoo.
Moni yritys saattaa pohtia pääomasijoittajan ”sotkeutumista” arjen pyörittämiseen. Miten Häggblomilla koettiin Wedecon toiminta arjessa?
”Wedeco antoi kyllä johdolle vastuun hoitaa asioita arjessa. He eivät mikromanageeranneet myöskään hallituksen kautta”, Karhula naurahtaa.
Erityistä kiitosta Häggblomin toimitusjohtajalta saa juuri Wedecon hallitustyöskentely.
”Kyllä rahaa on saatavissa eri lähteistä, mutta pelkällä rahalla ei yhtiötä pyöritetä. Sparraus on todella tärkeää” Karhula painottaa.
”Toimiva johto sai erittäin hyvää sparrausta. Wedecolla on hyvät verkostot ja valtavasti substanssiosaamista”, Karhula listaa. ”Ja Wedecon ääni hallituksessa on suoraan myös omistajan ääni – he ovat sitoutuneita ja se tuo positiivisen lisän hallitustyöskentelyyn. Wedecon asiantuntevasta hallitustyöskentelystä saimme esimerkkiä ja hyvää oppia myös vastaisuuteen”.
”Wedecolla oli koko prosessin ajan rakentava asenne. Meillä toimiva johto arvosti tukea ja sparrausta myös haastavina aikoina. Hyvä fiilis säilyi kautta linjan”, Karhula muistelee. ”Eikös se ole Wedecon mottokin, että ”omistamme huolehtien”? Eli toki huolehtivat omistuksestaan, kuten pääomasijoittajan kuuluukin, mutta eivät omista kontrolloiden”.
Nopea ja positiivinen exit-prosessi yhtiön etu edellä
”Exit-prosessi oli varsin nopea, suoraviivainen ja positiivinen”, Häggblomin toimitusjohtaja Jukka Karhula summaa. ”Wedecon rooli hyvin onnistuneessa exitissä oli merkittävä. Prosessi sujui laadukkaasti ja siinä otettiin hyvin huomioon omistajien ja yhtiön etu..
Wedecon kiistaton etu pääomasijoittajana on joustavuus myös rahoituksessa ja sen kestossa, jota ei määritä tietyn rahaston ikä. Eli Wedecolla voidaan aidosti ajoittaa myyminen eli exit yhtiön kannalta parhaaseen aikaan hyvän jatkon varmistamiseksi. Eli myydään silloin kun se on järkevää. Hyvä irtautuminen tarkoittaa onnistumista.
”Vaikka prosessina matka olikin toimivalle johdolle työläs, niin se oli kokonaisuutena kivuton”, Karhula pohtii. ”Tällainen prosessihan on yleensä yrittäjälle täysin ainutlaatuinen, mutta Wedecolla taas on kokemusta näistä prosesseista ja se kokemus antoi itselle valtavasti tukea”.
”Kyllähän sitä valtavasti tuli opittua matkalla myös omasta roolista uniikin exit-prosessin lisäksi”, Karhula toteaa. ”Yksi Wedecon periaatteista on hallitustyön ammattimaisuus ja hyvä hallintotapa. Siitä jäi paljon eväitä itsellekin”, Karhula summaa vuosien kokemustaan sijoitusprosessista exitiin.
Pääomasijoittajien kohdeyritykset kasvavat merkittävästi nopeammin
Wedeco on vuonna 1987 perustettu, yrittäjävetoisiin omistusjärjestelyihin erikoistunut kotimainen pääomasijoittaja. Se on toimintansa aikana ollut mukana vähemmistö- tai enemmistöomistajana noin 100 yrityksessä.
Pääomasijoitus voi olla sopiva keino yrityksen kasvun tukemiseen. Esimerkiksi kun yrityksen toimintaa halutaan laajentaa, yritys on muutostilanteessa ja tarvitsee avukseen erityisosaamista ja taloudellista tukea.
Pääomasijoittaja ostaa vähemmistö- tai enemmistöosuuden yrityksestä ja toimii omistajana tyypillisesti kolmesta seitsemään vuoteen ja auttaa yritystä kasvamaan omistusaikanaan. Sitten pääomasijoittaja myy omistuksensa ja yritys siirtyy seuraavaan kasvuvaiheeseen, esimerkiksi isommalle pääomasijoittajalle, pörssiin tai osaksi suurempaa yritystä.
27.6.2023 Metso Oyj kertoi allekirjoittaneensa sopimuksen Ab A. Häggblom Oy:n ostamisesta. Häggblom on tehnyt jo vuosia yhteistyötä Metson kanssa kaivoskuorma-autojen lavojen valmistajana.
“Yrityksemme aloittaa jännittävän uuden vaiheen. Yrityskauppa on myönteinen uutinen asiakkaillemme ja työntekijöillemme, jotka ovat tärkein voimavaramme”, kertoi Häggblomin toimitusjohtaja Jukka Karhula. (Lue artikkeli ” Wedeco myy omistuksensa A. Häggblom Oy:ssä”)
Pääomasijoittajat ry:n ja PricewaterhouseCoopers Oy:n tutkimuksessa (2023) selvitettiin pääomasijoittamisen vaikutusta Suomen yrityskenttään ja suomalaisten yritysten kasvuun. Lue koko tutkimus linkistä.
Tutkimuksen mukaan lähes kolmannes suurimpien yritysten listalle nousseista yrityksistä Suomessa on pääomasijoittajataustaisia. Pääomasijoitustaustaisilla yrityksillä on siis merkittävä rooli koko Suomen taloudessa. Pääomasijoittajien kohdeyritykset kasvavat merkittävästi nopeammin kuin verrokkiyritykset.